Węgierski przysmak
Znanym w całej Europie, narodowym daniem Węgrów jest gulasz. W dużym skrócie stanowi on połączenie mięsa z papryką, cebulą i przyprawami. Przeważnie charakteryzuje się ostrym, wręcz piekącym smakiem. Zjednał więc on sobie wielu zwolenników wśród osób będących amatorami wyrazistych smaków.
Mięso obecne w gulaszu węgierskim to najczęściej wołowina, jednak nie jest to reguła. Można też wykorzystać cielęcinę, baraninę, kurczaka, a nawet rybę. Mięso należy najpierw poddusić, a dopiero potem dodać pokrojone w kostkę warzywa, czyli głównie cebulę i paprykę. Tak przygotowana mieszanka wymaga gotowania na wolnym ogniu wraz z jednoczesnym dodawaniem przypraw, w ilości według uznania.
Na końcu dodaje się ziemniaki oraz specjalne kluseczki, nazywane csipetke. Po dodaniu każdego składnika wymagane jest odpowiednio długie gotowanie. Charakterystyczny smak gulaszu węgierskiego zawdzięcza się jego przygotowywaniu w specjalnym kociołku. Potrawa ta jest podawana na gorąco z chlebem, a także lampką czerwonego węgierskiego wina.